Recept oca Romano Zaga - Ljekovitost Aloe vere

ISTRAŽIVANJA I LJEKOVITOST ALOE VERE


Romano Zaga i ljekovitost Aloe Vere - U XX. stoljeću, u doba kada je službenoj medicini već bio poznat značaj aloe vere , istraživanja na tu temu bila su sve brojnija.

Godine 1984. dokazano je da nanošenje alojina gela na kožu ubrzava najmanje osam puta stvaranje vlaknastih tkiva, pojačavajući proteine u samoj koži, što je od najvažnijeg značaja za stvaranje kolagena: time se objašnjava sposobnost Aloe vera gela da usporava starenje kože kao i njegovu moć da sprječava nastanak bora.

Fiziolog lvan Danhof objasnio je jaku moć hidriranja aloe vere prisutnošću polisa
harida koji s Iakoćom mogu reorganizirati stanice rožastog dijela epiderme; ubrzo nakon ovoga saznanja, japanac Fujita došao je do zaključka da enzim bradikinaze sa salicilnom kiselinom određuje sposobnost aloe vere u borbi protiv bolova i groznice, kao i njezina umirujuća svojstva.

Godine 1985. skupina kanadskih istraživača izolirala je iz aloe vere molekulu jednog polisaharida, acemanana.

Do istog rezultata, istovremeno, došao je i Bill McAnalley, istraživač u laboratoriju Carrington u Texasu.

On je taj polisaharid nazvao karizin.
Nakon različitih kliničkih ispitivanja shvatio je da je ovaj složeni šećer zaslužan za sposobnost hidratacije.

Dodavanjem sredstva protiv bakterija postiže se i vrlo jak podstrekač imunosustava, a testiranjem na osobama oboljelim od AlDS-a uvidjela se sposobnost usporavanja napredovanja ove teške bolesti i to posebno u svrhe zaštite organizma od štetnih utjecaja u terapijama protiv AIDS-a.

Idući tim putem, istraživači iz laboratorija Carrington, koji su inače dobili sva zakonska prava za ova istraživanja, postižu vrlo ohrabrujuće rezultate.

Više o povijesti Aloe vere u srednjem vijeku i antici pročitajte na ovom linku!

SLUČAJ OCA ZAGA



Otac Romano Zaga rođen je u Brazilu, u gradu Progresso, godine 1932. Roditelji su mu bili imigranti.

S deset godina odlazi u sjemenište Svetog Franje Asiškog u Taquari.

S dvadeset godina odlučuje se za franjevački red i produbljuje svoja filozofska znanja kao redovnik samostana Svetog Bonaventure u Daltro Filhu i prije nego što se zaredio odlazi u Mato Grosso da bi završio studij teologije.

Kada je to postigao, kao uspješan redovnik imenovan je za svećenika te je i dobio zvanje profesora u samostanu grada Taquari.

Tada počinje dugo razdoblje njegova službovanja u zvanju docenta i utemeljivača brazilskih samostana ovog reda.

Po njegovu sjećanju, aloe vera, kao lijek, poznata mu je još od najranijeg djetinjstva: bila je korištena kao preparat za njegovanje kose, ali i kao melem za zarastanje rana na tabanima djece koja su u to vrijeme hodala bosa.

Godine 1991. pozvali su ga u Svetu zemlju, u samostan povjeren franjevcima još potkraj XIV. stoljeća.

Seli se u lzrael, gdje postaje vodič hodočasnicima, magistar filozofije i profesor latinskog jezika.
U slobodno vrijeme proširuje svoja prirodnjačka istraživanja proučavajući veoma zastupljenu Aloe veru veru u tom području.

Tih je godina, povezujući brazilsko iskustvo i ono stečeno u Izraelu, pripremio napitak na bazi aloe, meda i alkohola, koji je preporučivao i poklanjao hodočasnicima koji su dolazili u Svetu zemlju kao znak zahvalnosti za njihove napore.

Nastavljajući svoj put, hodočasnici židovi, muslimani i kršćani pridonijeli su širenju dobrog glasa o blagotvornosti i efikasnosti ovog napitka po receptu oca Zaga, koji je poslije nekog vremena bio objavljen u časopisu “Sveta zemlja".

RECEPT OCA ZAGA



Evo uputa za pripremu gela od aloe koji objavljujemo zahvaljujući ocu Zagu:
Sastojci: •350 grama lista aloe vere •500 grama čistog meda •nekog alkohola prosječne jačine (konjaka, viskija, rakije...)Sama biljka Aloe Vera treba imati najmanje pet godina.

Listovi trebaju biti ubrani tijekom prvog zalaska sunca ili u najraniju zoru, očišćeni mekom krpicom ili komadićem vate blago namočenom da bi se skinula nečistoća.

Zatim treba ukloniti trnje kao i eventualnu fizičku nečistoću koju treba sastrugati nožem. Listove narezati na manje komadiće, staviti ih u mikser pa dodati med i alkohol.

Med treba biti čist i prirodan (prirodnost meda je od bitnog značenja, dakle, nije toliko bitno od čega je, koliko kakve je kvalitete).

Miksati dok se ne stvori homogena masa koju teba čuvati na hladnom i tamnom mjestu (pripremati u polumračnom prostoru kako bi se izbjegla oksidacija).

Preporučeno doziranje je jedna jušna žlica na dan, prije jela.

Kod ovog recepta prema samom autoru, nije previše bitna količina, i kao kod većine narodnih ljekova, treba ga koristiti prema osobnom ukusu potrošača.

TRETMAN OCA ROMANO ZAGA: PRIMJERI IZLJEČENJA


Ove slučajeve izlječenja zabilježio je sam otac Romano Zago:
Opatu Ruđeru iz Ravene 24. veljače 1994. rečeno je da ima rak glasnica: zatražio je od redovnika staklenku preparata aloe vere.

Iste godine 20. svibnja dobio je nove rutinske rezultate u kojima se vidjelo da su iščezli svi znaci tumora.

Karolina, trogodišnja devojčica iz Firence, bolovala je od leukemije.

Nakon kemoterapije počela je uzimati preparat od aloe vere i izliječila se.

Otac Lorenzo iz reda Male braće iz Parme imao je rak debelog crijeva; liječnici su mu preporučili privremenu kolostomiju kako bi se iščistio i da bi možda počeo s kemoterapijom i radioterapijom s ciljem da mu pruže mogućnost da živi duže.

Otac Lorenzo počeo je uzimati preparat od aloe vere i tri meseca poslije njegovo zdravlje se toliko poboljšalo da su mu sami liječnici uklonili vrećicu koju je do tada morao nositi.

Nakon nekog vremena, na opće čuđenje liječnika, bio je potpuno zdrav.

Ala, dvanaestogodišnja djevojčica. bila je ozračena tijekom nuklearne katastrofe u Černobilu.
Nakon samo jednog mjeseca tretmana s aloe verom, djevojčica je bila u potpunosti izliječena.
Visoki svećenik iz Beograda imao je tumor na mozgu koji ga je doveo između ostalih nedaća i do sljepila.

Nakon tretmana alojom tumor se povukao, a vid se, premda slab, povratio.

Otac Thomas, iz Jeruzalema, operirao je tumor na mozgu.

Nakon operacija dobio je niz infekcija, sve dok nije počeo koristiti gel od aloe vere kojim je prekinuo infekcije i potpuno se izliječio.

Redovnici Muni, Libanonkl iz reda sestara Svetog ivana Jeruzalemskog, dijagnosticiran je rak jajnika i maternice u završnoj fazi. Poslije tretmana aloe verom rak je nestao.

Otac Zago zabilježio je svoja iskustva u jednom dijelu publikacije “Di cancro si puo guarire" ("Rak se može pobijediti", izdanje “Adle edizionl“, Padova, 1997. godina).

Također se preporučuje da se smjesa promiješa kada se med nataloži na dnu posude ili kada počne kristalizirati.

Važno je i da se lišće aloe vere ne bere dok pada kiša: time ono postaje porozno, a sadržaj (u kojem već ima 95% vode) i njegov gel se razvodnjavaju i gubi na efikasnosti.

Nekome moze biti čudna prisutnost alkohola, kao što je rakija u melemu, ali destilati su od presudnog značaja za konzervaciju, tj. očuvanje, a osim toga, oni šire krvne žile čime se poboljšava apsorpcija sadržaja gela.

Preporučuje se upotreba ovog proizvoda na prazan želudac, kako bi ga on što bolje iskoristio.

REKLI SU O ALOE VERI...


Ti si skriven vrt, ti si sestra, zaručnica, ti si izvor mlijeka i meda.

Miris tvoje odjeće je miris Libanona. Ti si cvjetni vrt, dubok izvor, bogati vodoskok.

Tvoja voda natapa vrt najljepših ruža, onaj gdje raste zlatno i purpurno voće, i mango i nar s najljepšim plodom, kozjak s lavandom šafranski jasnožutom, i mirisave ruže i sve drveće koje daje tamjan, mirisavu smolu i aloju.

--Pjesma nad pjesmama
Pitate me koja je tajna snage koja me održava tijekom mojih dugih postova prije svega to je moja zanesenost Bogom zatim moj jednostavni život, umjerenost u jelu i piću, i aloa, čiju sam blagotvornost otkrio na putu po južnoj Africi.
 --Mahatma Gandhi

Četiri biljke su nezamjenjive u životu jednog muškarca: pšenica, vinova loza, maslina i aloa; prva ga hrani, druga mu razgaljuje srce, treća ga uravnotežuje, a ćetvrta ga liječi.
--Kristofor Kolumbo

Onaj tko ima aloju veru, ima čitavu apoteku u jednoj biljci.
--dr. Windel Winters

Želite li biti dugovječni kao Noa, uzmite tablete aloa.
--Francois Vincent Rasperl

Više informacija o pravoj Aloe Veri možete pročitati u našim člancima u rubrici Aloe Vera.

Izvor: Aloja biljka koja lijeći


Primjedbe