Četiri biljke su nezamjenjive u životu jednog muškarca: pšenica, vinova loza, maslina i aloa; prva ga hrani, druga mu razgaljuje srce, treća ga uravnotežuje, a ćetvrta ga liječiU KUĆI I U VRTU

Uzgajanje ove biljke nije teško; evo nekoliko jednostavnih savjeta kako da na najbolji način iskoristite sve njezine dobre strane. 

Prvo i osnovno pravilo koje treba poštovati kada se odlučite uzgajati biljku aloe je da potražite pomoć stručnjaka. Najbolje je da to učinite u nekom rasadniku čije vam osoblje može jamčiti kvalitetu i podrijetlo proizvoda. 

Činjenica da se biljka aloe može uzgajati svuda po svijetu govori nam u prilog tome koliko je velika njezina sposobnost adaptacije i koliko je širok opseg različitih klimatskih uvjeta kojima se može prilagoditi. Kao i sve biljke ove vrste, aloa se može uzgajati i u kućnim uvjetima i to cijele godine, s tim što je treba postaviti na neko sunčano mesto. Ako je čuvate vani, ljeti i zimi treba joj naći svježe, suho mjesto koje je što je moguće manje osvijetljeno. ldealna temperatura je danju oko 20 do 24 stupnjeva Celzijevih, a noću oko 10 do 14. Temperatura nikada ne smije pasti niže od 5 stupnjeva. 

Mnoga znanstvena istraživanja su pokazala da su veličina biljke i količina aloine u listovima izravno proporcionalne s količinom svjetlosti koju biljka dobiva. Uočeno je, također, da starijim biljkama, dok mlade aloe više vole sjenu.

Alou treba gnojiti u razdoblju rasta i s dohranom treba prestati svaki put kada zemlja postane suha (dobar savjet u onom slučaju je da ne treba pretjerivati s vodom jer to najčešće stvara okruženje u kojem korijen može istruliti; a promatrajući s terapeutske strane, takva biljka daje vrlo razvodnjen gel).

Ako biljka postane vlažna, mlitava i naborana i ako se vidno muči, to je pokazatelj da je pravilno ne zalijevate. Ako je uzgajate u tegli ili vazi, imajte na umu da je treba presaditi kada se minerali natalože u zemlji ili kada korjenje nabuja toliko da nema više prostora za rast. Presaditi je treba u proljeće ili prije cvatnje biljke.
Najjednostavniji način razmnožavanja aloe i rasađivanja mladica je da se pažljivo odvoji izdanak sa dna ili pupoljak i da se on zasadi. Najbolje vrijeme za to je u svibnju i lipnju, u razdoblju najintenzivnijeg rasta i razvoja biljke..

Primjedbe